Koudebruggen, oorzaken en oplossingen.
Wat zijn koudebruggen? Koudebruggen (of thermische bruggen) zijn onderbrekingen in de isolatie van de gebouwschil. Deze isolatielekken komen voor in dak, vloer of gevel. Met als gevolg onder andere een onprettig binnenklimaat en een hoog energieverbruik.
Maar wat kun je doen om koudebruggen te voorkomen en hoe kun je reeds bestaande koudebruggen oplossen?
Oorzaken van koudebruggen
- Constructief: bijvoorbeeld vloerplaten die doorlopen in de buitenmuur (koude vanuit de buitenmuur wordt door de ondervloer de ruimte ingevoerd.)
- Slecht aansluitende isolatie bij kozijnen, deuren of zonweringen. Of door naden in de isolatie.
- Spouwvervuiling door metselresten en puin.
- Leidingen of verbindingen die de isolatie doorbreken en koude geleiden.
Simulatie dagelijkse temperatuurschommelingen bij thermische bruggen (Video HTFlux).
Wat zijn de gevolgen van koudebruggen
- temperatuur van de binnenruimte neemt af, gevolg:
• hoger energieverbruik
• condens- en schimmelvorming - bij hogere buitentemperaturen neemt de binnentemperatuur toe, men spreekt dan van warmtebruggen.
Koudebruggen hebben dus vervelende gevolgen, zoals een onprettig binnenklimaat, een hoog energieverbruik en condens- en schimmelvorming.
Hoe kun je koudebruggen voorkomen (of oplossen)?
Om koudebruggen op te lossen of te voorkomen begin je met het vaststellen van de oorzaak. Daarna kun je bestaande koudebruggen aanpakken en vaak helemaal oplossen.
Constructieve oorzaak van koudebruggen
Bij nieuwbouw zijn koudebruggen met constructieve oorzaak (dankzij de huidige bouw- en energienormen) zeldzaam.
Bij oudere panden is dit een ander verhaal en worden dus regelmatig koudebruggen aangetroffen. Een buitenmuur of balkondraagbalk die doorloopt in de vloer- of dakplaat is bij een bestaand pand kostbaar om op te lossen. In zo’n geval is gevelisolatie aan de buitenzijde van het pand dé oplossing.
Met het Isofinish gevelisolatiesysteem wordt de hele buitenzijde van het pand ‘ingepakt’. Hierdoor stopt de temperatuurgeleiding naar de binnenruimte. Isofinish is een totaalconcept voor gevelisolatie en -afwerking waarmee grote energieverbeteringen worden bereikt, ook bij hoogbouw.
Koudebruggen door slecht aansluitende isolatie of isolatienaden
Ook hier biedt het Isofinish gevelisolatiesysteem uitkomst. Isolatieplaten met een zeer hoge Rc waarde, die niet vervormen, kan men in meerdere lagen overlappend bevestigen.
Daarnaast worden de isolatieplaten bevestigd met Borgh isolatiepluggen die het isolatiepakket niet onderbreken.
Speciaal isolatietape, Recticel Isolatietape Rectitape, zorgt voor volledige afdichting van naden en kieren, en bij moeilijk bereikbare plaatsen zoals kozijnen en hoeken.
Spouwvervuiling als oorzaak van koudebruggen
Bij een kleine spouwruimte en vastzittende metselresten is gevelisolatie aan de buitenzijde van het pand een oplossing. Hierdoor geleidt het buitenspouwblad de buitentemperatuur niet langer. Daarbij komt dat er bij een Isofinish gevelrenovatie geen werkzaamheden binnen het pand plaatsvinden. Ook uitbreiding van de fundering is niet nodig.
Geleiding door verbindingen
Spouwbevestigingen kunnen koudebruggen veroorzaken. Dus om deze te minimaliseren is het belangrijk niet meer spouwbevestigingen te gebruiken dan strikt nodig is. Bij toepassing van het Isofinish gevelmontagesysteem zijn door de hoge uittrekwaarden weinig bevestigingen nodig. Hierbij zijn een doordacht plan en nauwkeurige berekeningen essentieel.
Een aantrekkelijke nieuwe optie is de toepassing van Borgh RVS gevelbevestigingen, waardoor warmteverliezen over de verankeringen met factor 3 afnemen!
Wij helpen u graag met advies en berekening van uw gevelisolatieplan, neem hiervoor telefonisch contact op of vul het contactformulier in.