Combinatie CLT elementen en Isofinish bij isoleren en afwerken gevel
Isofinish vindt niet alleen toepassing bij betonnen en gemetselde bouwconstructies, ook bij het isoleren van CLT elementen wordt het steeds vaker gebruikt. Wat zijn de voordelen van CLT? En is isoleren eigenlijk wel nodig bij CLT constructies?
CLT is een afkorting van Cross Laminated Timber (ook bekend als kruislaaghout of KLH). Het is een prefab bouwelement, opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde lamellen. Deze elementen zijn geschikt als vloeren, wanden en daken en een volwaardige vervanging van metselwerk, beton en houtskeletbouw.
Speehuis; volledig opgetrokken uit prefab CLT elementen en geïsoleerd en afgewerkt met Isofinish.
@Ossip van Duivenbode
Camping Villa: organisch gevormde CLT gevel met Isofinish geïsoleerd, afgewerkt met steenstrips en hout.
Hoe worden CLT elementen gemaakt?
CLT elementen bestaan uit gecontroleerd gedroogde, kruiswijs gestapelde en verlijmde houten panelen die onder hoge druk samengeperst worden. Afhankelijk van de beoogde belasting kunnen dit drie, vijf, zeven of meer lagen zijn. Over het algemeen wordt voor CLT constructies naaldbomenhout gebruikt.
Het verlijmen van CLT gebeurt met milieuvriendelijke lijm, die aan specifieke vereisten voor de vervaardiging van dragende houtbouwdelen voldoet. De kruisgewijze verlijming is niet zomaar: dit reduceert de werking (uitzetten en krimpen) van het hout tot een minimum.
Er bestaat ook lijmvrij CLT. Hier gebruikt men houten deuvels om de panelen te verbinden. Deze variant wordt ook wel DLT (Dowel Laminated Timber) genoemd. De deuvels zijn van een andere houtsoort en zetten zich vast door uitzet-/krimpwerking.
Andere systemen gebruiken vooraf gedroogde houten deuvels die het restvocht uit de panelen opnemen en daardoor uitzetten, waardoor er een muurvaste constructie ontstaat.
Voordelen van CLT
Bouwen met CLT elementen heeft veel voordelen, voor zowel bewoner, aannemer als architect. Denk aan:
- stabiliteit, draagkracht, naadloze verwerking
- creatieve vrijheid – alle gevelafwerkingen mogelijk
- gezond binnenklimaat
- korte bouwtijden
- duurzaamheid
1. CLT elementen: stabiel en naadloos verwerkbaar
Omdat CLT elementen grote krachten opnemen zijn ze heel stabiel. Daarnaast zijn de elementen vrijwel naadloos tegen elkaar te plaatsen. Bij laagbouw is geen ander skelet nodig, de CLT elementen worden stabiel aan elkaar verbonden.
2. Creatieve vrijheid
Door de eenvoudige bewerkbaarheid biedt een constructie van CLT elementen de architect veel creatieve vrijheid. Daar komt bij dat kruislaaghout geschikt is voor alle gevelafwerkingen. Indrukwekkende voorbeelden van CLT gebouwen als Speehuis, Patch22 en de Camping Villa in Amsterdam Zeeburg vindt u hier.
3. Een gezond binnenklimaat met CLT
Bouwen met CLT zorgt voor een goed binnenklimaat. Dit komt door de van nature isolerende werking van hout, waardoor vloeren en wanden snel op temperatuur komen en blijven. Daarnaast absorbeert het hout vochtigheid uit de ruimte en staat dit bij drogere lucht weer af. Het toepassen van hout zorgt dus voor een gebalanceerde luchtvochtigheid.
4. Sneller bouwen met CLT
Prefab CLT elementen versnellen het bouwproces: wachttijden als bij metselwerk of betonconstructies zijn er niet. Kruislaaghout is bovendien eenvoudig te verwerken en bewerken.
5. CLT is duurzaam
Een van de belangrijkste argumenten voor het gebruik van CLT is duurzaamheid. CLT komt namelijk uit duurzaam beheerde bossen, is CO2 neutraal en wordt hergebruikt. En zoals eerder vermeld, de isolerende eigenschappen van hout verminderen het energiegebruik. Bouwen met CLT / kruislaaghout wordt daarom veel toegepast bij passief- en massiefbouw.
Is isoleren nog wel nodig als je met CLT bouwt?
Hout heeft met 0.13 – 0.18 W/m.K een lage wamtegeleiding. Al is dat een stuk beter dan beton (1.70 W/m.K.) of staal (50 W/m.K.), daarmee voldoet een CLT constructie nog niet aan de vereisten van het bouwbesluit. Een voorbeeld uit Het Houtblad: een CLT gevelelement van 20cm dik levert een R-waarde van 1,4 op, dus om de voor het Bouwbesluit vereiste Rc van 4,7 te bereiken is isoleren zeker nodig. (bron: Het Houtblad)
De dikte van het kruislaaghout heeft overigens geen invloed op de isolatiewaarde, die blijft gelijk. Maar hoewel je CLT moet isoleren, kun je (in vergelijking met staal of steen) met veel dunnere isolatie de nodige isolatiewaarden bereiken.
Isofinish, ideaal bij het isoleren en afwerken van CLT gevelelementen
De Isofinish methode is om meerdere redenen ideaal om een CLT pand te isoleren en af te werken:
Kruislaaghout prefab element met Isofinish geventileerde gevelconstructie.
- Het Isofinish gevelisolatiesysteem is toepasbaar met dunnere isolatie die in het geval van CLT / kruislaaghout voldoende isolatiewaarden biedt.
- De Isofinish methode is eenvoudig te verwerken en biedt een enorme keuze op het gebied van gevelafwerking.
- Voorboren is overbodig en het gebruik van pluggen ook.
- Het Isofinish systeem garandeert voldoende ventilatie, wat een belangrijk vereiste is om CLT elementen droog en in goede staat te houden.
Hebt u vragen over de toepassing van het Isofinish systeem voor buitengevelisolatie bij uw CLT project, aarzel niet contact met ons op te nemen door het invullen van ons contactformulier, dan bellen wij u terug.