Gevelisolatie bij renovatie – welke methodes zijn er?
Een overzicht en hulp bij het kiezen van de juiste methode voor uw pand
Een bestaande gevel opnieuw isoleren en bekleden kan een flinke besparing betekenen op uw energiekosten. Maar ook een pand dat in waarde toeneemt door een fraaie gevel en verbeterd energielabel!
Het opnieuw isoleren van uw gevel is een investering waar u lange tijd plezier van wil hebben, daarom is het belangrijk de juiste keuze te maken.
Er zijn diverse methodes voor het na-isoleren en afwerken van gevels en dat maakt de keuze niet makkelijker. Een aantal mogelijkheden:
- bekleding van de bestaande buitenmuur met isolatie en gevelbepleistering of stucwerk
- het plaatsen van isolatie en opnieuw metselen van de buitenmuur
- het gebruik van steenstrips over isolatie
- het plaatsen van een geventileerde voorzetgevel met gevelbekleding
Elk van de bovengenoemde isolatiemethodes heeft zijn eigen voordelen, dus daarom behandelen we hieronder de belangrijkste kenmerken.
Gevelisolatie en renovatie buitenmuur – opties
1. bekleding van de bestaande buitenmuur met isolatie en gevelbepleistering of stucwerk. Voordelen: geen aanpassing aan de fundering nodig, licht in gewicht. Wordt aan de buitenkant van het pand geplaatst, geschikt voor complexe vormen. Nadelen: arbeidsintensief, vergt het nodige vakmanschap en beperkte keuze in gevelafwerking (voornamelijk lichtgekleurd). Houd rekening met schadegevoeligheid en regelmatig onderhoud van de pleisterlaag.
2. het plaatsen van isolatie en opnieuw metselen van de buitenmuur. Voordelen: toepasbaar wanneer het authentieke uiterlijk van het pand behouden moet blijven (historische panden). Wordt aan de buitenkant van het pand geplaatst, geschikt voor uitgebreide renovaties. Nadelen: in veel gevallen moet de fundering worden uitgebreid om ruimte te winnen voor isolatie en het nieuwe buitenspouwblad. Arbeidsintensief door het slopen van het oude buitenspouwblad en hoge kosten voor het afvoeren van puin.
3. steenstrips direct op isolatiemateriaal Voordelen: toepasbaar wanneer het bestaande uiterlijk van het pand behouden moet blijven zonder de gevelfundering uit te breiden. Nadelen: vereist veel vakmanschap: een vlakke ondergrond en nauwkeurig uitmeten van de strips is nodig om de strips snel aan te brengen. Deze methode stelt hoge eisen aan het onderliggende isolatiemateriaal dat als drager functioneert. Houd rekening met kwetsbaarheid van de gevelbekleding.
4. geventileerde voorzetgevel met gevelbekleding (Isofinish). Voordelen: grote en duurzame energiebesparingen, gemakkelijk en efficiënt uitlijnen van de gevel, enorme keuze in gevelbekleding, ononderbroken isolatieschil zonder koudebruggen. Het Isofinish systeem heeft daarnaast het voordeel dat het toegepast kan worden bij hoogbouw. Renovatie met het Isofinish systeem vraagt geen uitbreiding van de fundering, waardoor in de meeste gevallen geen vergunning nodig is. Daarnaast is een Isofinish gevel onderhoudsarm en blijft het pand bewoonbaar tijdens renovatie.
Meer voordelen van de Isofinish methode voor gevelisolatie en renovatie vindt u hier. Voorbeelden van duurzame renovatieprojecten vindt u hier.
Plannen voor gevelisolatie en renovatie? Maak een checklist
Het kiezen van de juiste methode voor het isoleren van uw buitengevel begint met een goede voorbereiding en onderzoek. Belangrijke factoren zijn:
- de gewenste energiebesparing
- materiaal- en plaatsingskosten (weegt de investering op tegen levensduur en energiebesparing)
- duurzaamheid (hoe lang gaat uw nieuwe gevel mee)
- budget voor onderhoud na de renovatie
- omgevings- en gemeentelijke vereisten
Oriënteer u goed voor u begint en kijk vooral welke subsidies of premies er in uw regio bestaan voor energiebesparende verbouwingen.
Wilt u weten of u uw renovatie ook eenvoudig en efficiënt kunt uitvoeren volgens de Isofinish methode? Wij helpen u graag met informatie of een vrijblijvende berekening.