Nog duizenden van dit soort oudere kantoorgebouwen moeten energiezuinig gemaakt worden.
Bent u eigenaar van een kantoorgebouw en voldoet uw pand nog niet aan de eisen uit het Bouwbesluit? Hier vindt u tips om uw bedrijfspand te verduurzamen: zonder verhuizing, sloop of uitbreiding van de fundering, mét een uiterlijke upgrade en waardevermeerdering van uw pand.
Ook bestaande kantoorpanden vanaf 2023 verplicht energiezuinig
Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen energiezuinig zijn. Minstens energielabel C is nu verplicht, ook voor bestaande kantoorpanden.
Bent u eigenaar van een pand dat nog niet aan de eisen voldoet? Dit artikel geeft inzicht in de vereisten en praktische tips waarmee u uw pand alsnog energielabel C of beter bezorgt.
Ten eerste: welke kantoorgebouwen moeten verduurzamen? Het gaat om panden die:
- voor 50% van het totale oppervlak een kantoorfunctie hebben
- niet op een monumentenlijst staan
- groter zijn 100 m2
- over twee jaar nog gebruikt worden als kantoor
Voldoet een gebouw aan die voorwaarden, dan is energielabel C of beter verplicht. Toch stellen veel kantooreigenaren energiebesparende maatregelen uit. Het RVO schatte dat in de tweede helft van 2022 nog maar 48% van de kantoren label C of beter had (en 11% zelfs label D of slechter). Van 41% van de gebouwen was nog geen energielabel geregistreerd.
Waarom stellen sommige gebouweigenaren verduurzamen uit, ondanks dreigende maatregelen? Vaak omdat ze problemen zien in de financiële en praktische uitvoerbaarheid van duurzaamheidsmaatregelen.
Financiële uitvoerbaarheid verduurzamen bedrijfsgebouw
Wat kunt u doen als ook uw bedrijfspand nog niet voldoet? Een eerste stap is het aanvragen van een energieprestatieadvies. De kosten van zo’n advies verschillen, dus het kan verstandig zijn om meer offertes aan te vragen. Hierna weet u welke maatregelen echt nodig zijn, en welke de meeste energiebesparing opleveren.
Stap twee is: kijk welke financiële tegemoetkomingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld overheidsregelingen als de Investeringssubsidie duurzame Energie en de Energie Investerings Aftrek. Informatie over de opties vindt u op de site van RVO Nederland, Verduurzaming Utiliteitsbouw, onder het kopje ‘Financiering’.
En bedenk vooral dat het energiezuinig maken van een pand een behoorlijke besparing geeft op (de enorm stijgende) energiekosten, maar ook op het waardebehoud en de verhuurbaarheid van uw pand.
Energiezuinig maken van een ouder kantoorgebouw: is het praktisch uitvoerbaar?
Naast financiële uitvoerbaarheid zitten veel eigenaren met de praktische haalbaarheid van energiebesparende maatregelen. Want wat doe je als je kantoorgebouw vol zit met huurders?
De huurder wil geen hinder ondervinden, of op zijn minst door kunnen werken.
Ook de uitvoerbaarheid van werkzaamheden in een dichtbebouwde omgeving kan meespelen. Allemaal factoren waardoor eigenaren opzien tegen het verduurzamen van hun pand. Hier biedt Isofinish hulp.
Isofinish methode bij verduurzaming bestaande kantoren
In de meeste gevallen blijkt dat isolatiemaatregelen de grootste energiebesparing opleveren. Overweegt u na-isolatie van de gevel, dan is het met het Isofinish systeem mogelijk om het gebouw meteen een face-lift te geven. Misschien lijkt na-isoleren van de gevel een enorme klus en is het niet het eerste waar u aan denkt. Toch heeft deze manier van isoleren juist bij bestaande kantoorgebouwen veel praktische voordelen:
- er is geen uitbreiding van de fundering nodig
- geen sloopwerkzaamheden; de bestaande buitengevel blijft staan
- het Isofinish systeem is snel en bespaart materiaal
- de werkzaamheden kunnen uitgevoerd worden terwijl het pand in bedrijf is, er is geen verhuizing nodig
- ook met dunne isolatie zijn grote energiesprongen mogelijk
- energiebesparingen zijn blijvend
Hoe ziet zo’n na-isolatietraject er in de praktijk uit?
Na-isoleren volgens de Isofinish methode werkt als volgt: zonder sloop en zonder uitbreiding van de fundering wordt over de bestaande gevel een doorlopende laag isolatie geplaatst.
Bij het na-isoleren van een bestaand kantoorgebouw is Recticel Powerwall gevelisolatie ideaal. Met diktes vanaf 40mm levert Powerwall hoge isolatiewaarden op, zonder veel ruimte in te nemen. Vervolgens voorziet een zelfdragende Facafix gevelconstructie in een sterke, egale basis voor de gevelafwerking. Zelfdragend betekent dat de bestaande fundering volstaat. Voor het afwerken van de gevel hebt u een enorme keus uit moderne maar ook traditionele gevelafwerkingen.
Omdat de renovatie alleen aan de buitenkant van het gebouw plaatsvindt, is de overlast beperkt. Verhuizing is niet nodig, en de huurders kunnen gewoon doorwerken. Vergeleken met traditionele gevelconstructies zijn met deze methode materiaalbesparingen tot 50% en montagetijd tot 30% mogelijk. Uw kantoor krijgt een eigentijdse uitstraling en het energielabel gaat met sprongen omhoog. Een recent voorbeeld van na-isolatie van een bewoond kantoorgebouw is Kiwa in Apeldoorn die het energielabel veranderde van G naar A!
Blijvende energiebesparing
Goed om nu al rekening mee te houden: een energielabel moet na 10 jaar verlengd worden. Omdat de energievereisten naar verwachting strenger worden, is het goed te weten dat energiebesparingen van een Isofinish gevel blijvend zijn. De geventileerde constructie voorkomt aantasting door vocht en schimmel, en daarmee schade en vormverlies van de isolatie en gevelafwerking. Hierdoor behouden isolatie en gevelbekleding hun energiebesparende werking.
Een energiezuinig en aantrekkelijk kantoorgebouw?
Wij helpen u graag bij het verduurzamen van uw bedrijfspand. Bekijk de voorbeelden van gevelrenovaties en afwerkingen en neem contact met ons op voor details en een proefberekening.